اچ پیلوری یا هلیکوباکترپیلوری چیست؟

اچ پیلوری چیست ؟

اچ پیلوری چیست
اچ پیلوری یا هلیکوباکترپیلوری چیست

قبلا تصور می شد که عامل زخم معده و یا روده غذاهای تحریک کننده، فشار روحی و یا اضطراب می باشد. براساس اثبات اخیر دکتر مارشال،اکثر زخم معده های گوارشی ناشی از یک میکروب به نام هلیکوباکترپیلوری (اچ ـ پیلوری) می باشد.
«اچ ـ پیلوری » از طریق مواد غذایی و یا از شخص آلوده به فرد سالم منتقل می شود.این میکروب در معده انسان در برابر اسید معده مقاومت می کند و تمایل دارد در لایه مخاطی محافظتی سطح معده و روده مخفی شده و آن را ضعیف کرده و لایه زیرین را تحریک نماید.

لذا اسید معده از این لایه تضعیف شده عبور می کند و بافت ملتهب شده زیرین را می سوزاند.به تدریج ابتدا موجب تورم و سپس شکل گیری زخم به شکل دهانه آتشفشان در معده و یا روده خواهد شد.همچنین تحریکات مکرر این میکروب می تواند زمینه ساز ایجاد سرطان معده در افراد آلوده به آن در آینده شود.

ارتباط بین اچ پیلوری و بروز سرطان معده چیست

 

 اچ پیلوری چیست
ارتباط بین اچ پیلوری و بروز سرطان معده چیست

نتایج به دست آمده از مطالعات متعدد، این ارتباط را تایین می کند.آژانس بین المللی تحقیق سرطان (LARC) با اتکاء به نتایجی که از سال ها پیش جمع آوری شده، عفونت «اچ ـ پیلوری یا هلیکوباکترپیلوری» را یکی از عوامل بروز سرطان معرفی نموده است.
همچنین بررسی ۱۲ تحقیق انجام شده روی مبتلایان به سرطان معده نشان داده که احتمال ابتلای به سرطان در افراد اچ ـ پیلوری مثبت شش برابر بیشتر از افرادی است که آلوده به این میکروب نبوده اند.سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز نقش عفونت اچ ـ پیلوری را در بروز سرطان معده همانند کشیدن سیگار در بروز سرطان ریه میدانند.
شیوه آلودگی اچ ـ پیلوری شیوع بیماری در مناطق پرجمعیت و کشورهای در حال توسعه، بیشتر است.
طبقه آمار (WHO)، ۸۰ درصد جمعیت آسیا و آفریقا مبتلا به عفونت اچ ـ پیلوریش هستند.
آلودگی اچ ـ پیلوری یا هلیکوباکترپیلوری در ایران، متاسفانه بالاست.بطوریکه بیش از ۹۰ درصد افراد بالای ۴۰ سال را در بر می گیرد و این نسبت در کودکان ۱ تا ۱۵ سال از ۵۷ تا ۸۲ درصد گزارش شده است.

علائم شایع اچ پیلوری چیست 

۱)  سوزش، پیچش و یا درد شبیه گرسنگی در ناحیه معده که اغلب ۱ تا ۳ ساعت بعداز غذا رخ می دهد.
۲)  ترش کردن و سوزش پشت جناق سینه
۳)  دردی که با خوردن بهتر یا بدتر می شود.
۴)  تهوع و استفراغ
۵)  مدفوع قیری رنگ
۶)  احساس سنگینی در معده و گاز مضاعف معده

۷)  آلودگی اچ ـ پیلوری یا هلیکوباکترپیلوری در کودکان با استفراغ و شکایت مکرر از درد شکم و علائم دیگر آشکار می شود.

 

علائم شایع اچ پیلوری چیست
علائم شایع اچ پیلوری چیست

اچ پیلوری معده چیست ؟

پس از معاینه بالینی و ارزیابی اولیه بیمار توسط پزشک، روش های متفاوتی برای تشخیص اچ پیلوری وجود دارد. از جمله روش های رایج، برای تشخیص اچ پیلوری، انجام آندوسکوپی و نمونه برداری از معده یا روده می باشد.

روش دیگر، آزمایش خون و بررسی آنتی بادی بر علیه این میکروب در سرم می باشد. روش های فوق محدودیت هایی نظیر حساس نبودن، ناراحتی از انجام آندوسکوپی و غیره دارند.
یکی از روش های مناسب برای تشخیص اچ پیلوری تست تنفسی اوره (UBT) می باشد، که نیاز به آندوسکوپی و نمونه برداری و یا آزمایشات غیر حساس خونی را برای تشخیص آلودگی با این میکروب منفی ساخته است.

مزایای تست تنفسی اوره (UBT)

۱)  تنها میکروب زنده و فعال را شناسایی می کند.
۲)  دقت آن بیش از ۹۸% است.
۳)  نیاز به خون گیری و آندوسکوپی ندارد.
۴)  سریع در عرض چند دقیقه انجام می شود.
۵)  انجام آن برای اطفال و زنان باردار بلامانع است.
۶)  روشی مناسب جهت پیگیری درمان است.
۷)  این روش کاملاً غیرتهاجمی است.

آمادگی جهت انجام تست UBT

۱)  شما نباید از یک ماه پیش از انجام تست، آنتی بیوتیک و یا قرص بیسموت استفاده کرده باشد.همچنین نباید در یک هفته اخیر، امپرازول سایمتیدین، فاموتیدین و یا رانیتیدین مصرف کرده باشید.
۲)  حداقل ۶ ساعت پیش از انجام تست، از خوردن و آشامیدن پرهیز نمائید.
مراحل انجام UBT
۱)  بلع کپسول اوره      ۲)  ۱۰ دقیقه انتظار      ۳)  دمیدن به داخل کارت تنفسی (۲ـ۱) دقیقه
۴)  نتیجه آزمایش

درمان و پیگیری اچ پیلوری معده یا هلیکوباکترپیلوری

تصمیم گیری درمان با پزشک معالج است.اوست که روش رسیدن به نتیجه مطلوب و سود و زیان درمان را مشخص می کند.برای کسب اطمینان از نتیجه درمان، تست تنفسی (UBT) را بعد از پایان دوره درمان تکرار کنید.  باید بخاطر داشت که پزشکان، تجویز دارو را برای همه بیماران و به طور یکسان توصیه نمی کنند.

پزشکان خود را در سایت “دکتر من” به راحتی پیدا کنید

نظر

  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه